вторник, 15 януари 2013 г.

Шал с качулка на една кука

В дните около Коледа и Нова Година се наложи да плетна шал с качулка като самопожелан подарък за една рожденничка. Реших да го направя на една кука, понеже повече ми върви. Порових се из нета за идеи. Две от тях можете да видите тук - DROPS Scarf with a Hood (на две игли) или пък този - Cuddly Cat Crochet Scoodie with Pockets (на една кука). Използвах прежда Нако (Nakolen, Турция) 100g = 210 m, 50% вълна и 50% акрил, светлосива, 3 чилета.


Както често се случва при мен, след разузнаване на идеите, го направих по личен дизайн, т.е. както ми хрумна :) Ще рече - по най-мързеливия и енергоспестяващ начин. Използвах кука № 4, избрах си плетка, която придава обемност - в случая на английски е Half-Double Crochet Stitch , на български мисля терминът е Полустълбчета, като се бърка само в задната част на бримката, за да се получи оребряване.

допълнение Тук се налага да допълня описанието на плетката и наребреността. Изрично ще помоля за извинение, но аз се уча главно от интернет и то от руски и английски сайтове. Като следствие познанията ми за наименованията на разни бримки и плетки на български е минимално. За едната кука лично аз съм си изработила следната класификация на бримки - стълбче без наметка, полустълбче, стълбче с една, две и повече наметки. Може на български тези полустълбчета да се наричат по друг начин, не знам. На мен полустълбче (както е на руски) ми върши страхотна работа, защото всъщност човек тръгва да прави стълбче, но не го донаправя и така се получава полустълбче :) Плетката за шала я видях на този сайт: Crochet Ribbed Scarf  Само че аз не бърках отпред, а отзад, т.е. по начина, по който е показано къде се бърка, но от другата страна на шала :) Ами не ме питайте защо, така ми дойде отвъртре :) Можете да видите и как го прави Тереза Ричарсдън - How to do a Half Double Crochet HDC Ribbing (Ribbing Stitch) , но при нея наребряването се получава доста по-широко, като и тя бърка ОТПРЕД. Разликата в цялата тази история с наребряването на моя шал е, че аз бърках ОТЗАД, т.е. в задната стеничка на най-отдалечената от Вас бримка. край на допълнението

Първо изплетох шала, като го започнах на 240 бримки, което се получи 160 см. дължина. После от средата на шала преброих в двете посоки по 38 бримки, т.е. 76 бримки общо за качулката и я оплетох със същата плетка като шала. Шалът и качулката се плетат заедно, т.е. никъде няма шевове. За шала отидоха две чилета, а за качулката - едно. Направих и малко джобче, в случай че притежателката на шала иска да си сложи временно нещо в него :) Джобчета винаги трябват! На финала украсих произведението с ресни 10-ина см. и пискюл. Дълго се чудих дали да слагам друга украса - от джобчето можеше да изникнат плетени цветя, да се показва скрито в него коте и така нататък...идеи до безкрай. Накрая го оставих чисто сивичък с идеята, че така би подхождал на всеки цвят дрехи.





Все още не съм го подарила на бъдещата му притежателка, но мога да гарантирам, че топли - докато правех снимките беше към -10 градуса и шалът с качулка единствено ме спасяваше от премръзване. То не им било лесно на манекенките, когато ги снимат при отрицателни температури :)

7 коментара:

  1. Ах, че сладък! И пискюлът е много ефектен!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, че не ми се отдава редактирането на коментарите :)
    Благодаря Светле :) Ако нещо съм сбъркала в описанието като термини, вземи ме поправи, моля те. Разчитам на плетаческите ти познания.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анитка, сега виждам, че си ме молила за редакция. Аз четох, че си писала полустълбчета и 1/2 дабъл кроше, което е вярно. Това е преводът! Но ... плетката е от релефни стълчета/пълнежи. В блога имам картинки с обяснение, можеш да ги сложиш. Нямам нищо против!

      Благодаря ти за наградата, мила!

      Изтриване
    2. Ами потърсих картинки в раздел "Обучение", но не видях, така че направих допълнения в текста при мен, като се опитах точно да опиша какви съм ги вършила :) Те не са съвсем като по учебник моите творения, защото като ме удари музата и излизам извън всякакви учебници, т.е. по учебник може да ми казват да бъркам отпред, но аз решавам, че ще бъркам където аз си искам и това е положението :)))

      Изтриване
  3. Helloz! I have nominated you for the liebster award. Please hop on to http://weaverbirdie.blogspot.in/2013/01/liebster-award.html
    Love
    Shikha

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря :) Добре се получи, а и топли с тези 50% вълна в него. Мисля на себе си да оплета шапка и шал със същата плетка, само цвета на преждата ще променя. А твоите ръкавички са чудесни...и не само те :)

    ОтговорИзтриване